En charmig stadspärla ett stenkast från centrum

En blåsig och regnig dag besöker vi lägenheterna i kvarteret Brännugnen i Falkenberg. Precis vid gamla stan och ett stenkast från både centrum och Ätran ligger de låga 1,5-planshusen byggda i gammaldags stil.

Trots sin klassiska utsida har lägenheterna moderna kvaliteter och området är grönt och lummigt. På plats träffar vi Håkan Raning, en av byggherrarna som var med och uppförde husen i början av 1990-talet.

 - Från början låg det ett åkeri här, så innan vi startade upp bygget var vi tvungna att gräva bort oljetankar och sanera marken från föroreningar.

Men vi börjar från början. Under slutet av 80-talet hade Falkenbergs kommun en marktävling, där aktörer fick skicka in förslag på hur kvarteret skulle kunna utformas, och sedan en plan på hur det också skulle kunna genomföras. Kravet var att det skulle passa in i den befintliga stadsdelen Gamla stan. 

- Det är så annorlunda mot allt annat som finns i Falkenberg. När man går på kullerstenarna in mot området är det som att komma till en extra del av staden.

Känslan är wow, det är så fantastiskt fint här
Håkan

– Tillsammans med en arkitekt utformades två förslag för hur kvarteret och byggnaderna skulle se ut. Våra förslag kom både etta och tvåa, medan NCC kom först på tredje plats. Det var ett kvitto på vårt jobb och en skön fjäder i hatten att kunna vinna över ett rikstäckande bolag, minns Håkan och skrattar. När husen var klara var det inte bara att hyra ut och börja förvalta.

 

Området var anonymt och de fick jobba för att kunna hyra ut alla lägenheter.
– På den tiden var inte kvarteret i stan, utan räknades som att det var i utkanten. Men i takt med att Falkenberg växte, och att järnvägen drogs om blev kvarteret helt plötsligt väldigt nära centrum, säger Håkan.


Då blev området snabbt populärt och från att några lägenheter stått tomma blev det kö på bostäderna.
– Det var till och med folk som ringde från andra städer och ville få tag i en bostad, och när jag sa att allt var uthyrt och erbjöd ett annat läge fick jag nej. Det var Brännugnen eller inget!

En av de hyresgäster som flyttade in redan på 90-talet är Magnus Nilsson, och anledningen till att det blev Brännugnen? En lycklig slump.
– Jag hade precis gått ut gymnasiet och fick via bekanta kontakt med Håkan som hyrde ut en lägenhet till mig. Jag hade ingen koll på området innan, men föll snabbt för den charmiga byggstilen.


Magnus har snart bott 28 år i samma bostad, och den stora anledningen är att han trivs bra.
– En stor del kring trivseln är läget. När jag var yngre handlade det om den absoluta närheten till centrum. Idag uppskattar jag att det är lugnt och avskilt men fortfarande med närhet till Falkenbergs utbud. 

 

Enligt Magnus är det ingen större skillnad på området nu som då, förutom att grannar har bytts ut. Själv har han ingen plan på att byta boende.
– Det är så annorlunda mot allt annat som finns i Falkenberg. När man går på kullerstenarna in mot området är det som att komma till en extra del av staden. Känslan är wow, det är så fantastiskt fint här.

 

2007 såldes fastigheterna till Derome som sedan dess haft låg omsättning på hyresgäster i området. Ett gott tecken på att människor känner sig hemma och trivs. 
– Vi sålde till Derome för att trähusen skulle förvaltas långsiktigt. Jag är väldigt glad att husen fortfarande är omhändertagna på ett bra sätt och att Brännugnen får leva vidare som det vackra området det är, säger Håkan Raning.


Lars Holmqvist som är Chef Fastighetsdrift på Derome Fastighet bekräftar det.
– Vi ser till varje fastighets behov och har sedan planer på hur vi ska förvalta byggnaderna på bästa sätt. I Brännugnen har vi alltid haft ambitionen att behålla dess ursprungliga kärna och värna om dess unika charm, säger Lars.


Trots att Falkenberg inte visar sig från sin bästa sida vädermässigt håller vi med om att kvarteret Brännugnen är något alldeles extra.