Social hållbarhet i våra bostadsområden

Vi brinner för att skapa levande samhällen där människor bor, lever och trivs tillsammans. När vi planerar ett bostadsområden strävar vi efter variation och bygger både småhus och flerfamiljshus i hyres-, bostads- och äganderättsform, det ska finnas något för alla. Här kan du kika på några exempel på hur vi jobbar med social hållbarhet i våra bostadsområden. 

Plats för möten mellan människor

När vi bygger våra bostadsområden är vi måna om att skapa möjligheter för trygga utemiljöer där människor kan mötas. Träslövs Trädgårdsstad bygger vi med trivsel och gemenskap för ögonen. I brf Rosenapeln har  har vi skapat rum som uppmuntrar till möten och grannsamverkan - lilla Rosenapeln är namnet på den möblerade övernattningslägenheten som boende i föreningen kan hyra. En mysig lägenhet där du kan låta familj och vänner som är på tillfälligt besök övernatta. I Rosenapeln finns även Gläntan – en gemensamhetslokal inredd så att du kan använda den till privata tillställningar eller föreningens aktiviteter och styrelsemöte. Som ett extra vardagsrum, eller varför inte som kontor när du väljer att arbeta eller plugga hemifrån?

Tillsammansodling i Varberg

Vid de gamla gårdsbyggnaderna på Göingegården i Varberg växer Göinge byodling fram. Byodlingen är en tillsammansodling, vilket betyder att man delar på allt, planering, arbete, ansvar och skörd. Vi har en vision att skapa en ny typ av social yta för människor som vill odla mat tillsammans. På sikt vill vi skapa ett klimatsmart ekosystem för biologisk mångfald och en kunskaps- och utbildningsyta. Här lär och inspireras medlemmarna av varandra och stort fokus ligger på gemenskapen och den sociala hållbarheten.

Kvillebäcken, Göteborg

Tidigare var detta en öde och otrygg plats, idag en levande stadsdel där människor bor och lever hållbart. Ekologisk och social hållbarhet har varit viktiga ledstjärnor i utvecklandet av stadsdelen. Kvillebäcken är en cykel- och gångvänlig stadsdel med cykelbanor, gångfartsgator, cykelpooler och det finns gott om cykelparkeringar. Det finns även tillgång till bilpool och lådcykelpool. Nyckelorden när Kvillebäcken byggdes var att det skulle bli en grön, central och stadsmässig stadsdel. Området har flera gröna ytor med en växtlighet som skapar förutsättningar för biologisk mångfald och flera av våra byggnader i Kvillebäcken har gröna tak. 

Gemenskap och delning för 55+

När vi utvecklat kvarteret Rosenhagen, som är anpassat för de som fyllt 55 år, har vi haft det enkla livet för ögonen. De smidiga enplanshusen har en vindskyddad och privat innergård med stort trädäck och pergola. I kvarteret bygger vi ett gemensamt gårdshus – Lokalen – med plats för grannar, vänner och familj. I anslutning till Lokalen skapar vi fler mötesplatser i form av boulebana och odlingslotter. Oavsett intresse ska grannarna kunna hitta gemenskapen här. I gårdshuset finns också ett delningsförråd där grannarna delar på alla de där verktyg och grejerna man inte använder så ofta. Det är inte bara hållbart utan skapar också mer plats i det egna förrådet där hemma.   

Medborgardialog med framtidens invånare

I vårt område Pilgläntan i Trönninge har vi engagerat stora som små i olika frågor. När det var dags att sätta namn på gatorna så tog vi hjälp av barnen på en av förskolorna i området. Som belöning för insatsen fick de ett gäng fågelholkar av oss som de satte ihop och målade. De fina fågelholkarna har vi sedan satt upp en skogsglänta alldeles intill där våra kvarter med bostäder fortsätter växa fram. När holkarna var uppe bjöd vi in barnen till invigning av fåglarnas nya kvarter som fått namnet kvarteret Skrattmåsen, vi bjöd på fika och pratade om bostäder för både fåglar och nya kompisar. Vår förhoppning är att detta blir en plats dit både förskolorna och de boende i området kan återkomma till i framtiden.

Göingegården, Varberg

Målsättningen för oss har varit att skapa en levande stadsdel med stor variation, här samsas hyres- och bostadsrätter med radhus och lösvirkeshus, allt utvecklat och byggt av oss. Vi har lagt stor vikt vid att utveckla gemensamma mötesplatser i området, här finns lekplatser, fikaplatser, promenad- & cykelvägar och runt hela området har vi anlagt en motionsslinga. 

Göingegårdens dag

Under flera år har vi anordnat Göingegårdens dag i vårt område Göingegården i Varberg. Syftet med dagen är att bidra till en god gemenskap i området, det är också ett tillfälle för oss att träffa alla som köpt eller hyr bostad av oss. Vi bjuder på fika och dagen är full med aktiviteter för både stora och små. Bland annat kan barnen pyssla, springa Göingeloppet, eller kanske tillsammans med familjen gå på äppeljakt i området med möjlighet att vinna fina priser. 

 

Stadsparken, Mariefred

För oss var det viktigt att skapa en stadsdel präglad av det som är unikt för Mariefred – charmig, lågbyggd trästad. Med sina små gator och gränder, låga trähus och insynsskyddade trädgårdar växer nu kvarter efter kvarter fram. Vi bygger stadsvillor och radhus, bostadsrätter och hyresrätter i flerbostadshus och gemensamt för alla hus är att de byggs i trä.
I stadsdelen skapar vi trygga mötesplatser i form av lekplatser, grillplatser och promenadstråk.
I flerbostadshusen har vi plats för verksamheter i bottenplan och i en av lokalerna hittar du prisbelönta Annas hembageri som förser de boende med ljuvligt goda bakverk och färska frukostfrallor. De har till och med tagit fram ett Stadsparken-bröd.