Följ med på en kaffe hos Lilla Fiket på hörnet

Att lämna tryggheten som ekonomichef på ett stort företag och i stället följa sin dröm om att öppna ett fik i lilla Rydebäck, du håller nog med om att det är modigt? Men Johanna är inte bara modig, hon är också en förebild, att faktiskt våga ta det där steget och följa sina drömmar. 

Vet du var Rydebäck ligger? Du hittar den lilla orten precis intill vattnet, söder om Helsingborg med utsikt över Danmark och Ven. Här är luften frisk och jag kan inte låta bli att stanna upp och inspireras över Johannas vågade val när jag känner doften av varmt kaffe och nybakade bullar. Lilla Fiket ligger på hörnet av Derome Fastighets hus i Rydebäck. Lokalen är mindre än jag förväntat mig men de stora fönsterna och ljusinsläppet gör att den känns luftig.

På en underbar Skånska hälsar en tjej vid disken mig välkommen. Jag är lite tidig till vår intervju och passar på att beställa en kaffe och chokladdoppad päronbiskvi. Knappt har jag hunnit sätta tänderna i den krispiga biskvin innan en energifylld Johanna kommer in genom dörren med två springformar morotskaka i händerna. Hon har rast från sitt arbete som ekonomichef. Under ett par månader sitter hon på dubbla stolar - både som ekonomichef och kaféägare.

Jag är både rörd och överraskad hur trevliga alla som bor här är, många har gett mig ett lycka till och är glada att jag driver fiket vidare
Johanna

– När jag var barn drömde jag om att öppna en kakfabrik, sedan har drömmen utvecklats och omformats, kafé känns mysigare än fabrik.
Hon skrattar och pekar mot glas­montern som är fylld med fika. På kassa­disken trängs kakor med bullar, och bakom cafébiträdet som expedierar en kund syns bröd och frallor. Eller bullar, som man säger i Skåne.

 

Före Lilla Fiket hade Derome Fastighet en annan hyresgäst som också drev caféverksamhet i lokalen. 
– En nära vän berättade att Vira Café som stället hette då, skulle säljas. Min nyfikenhet tog överhanden och när jag kom in i lokalen blev jag hänförd direkt. Grundförutsättningarna kunde inte bli bättre och läget av lokalen var kanonbra. Jag blev såklart intresserad, men problemet var bara att ägaren Torsten ville sälja direkt. Jag som har ett fullspäckat familjeliv och ett heltidsjobb fick tänka om helt. Min tanke var ju inte att starta upp något nu, det hade passat bättre i pensionsåldern, säger Johanna och skrattar.

Under hela intervjun kommer kunder som vinkar och hälsar på Johanna. Hon berättar att de flesta är stammisar som hon känner väl vid det här laget. När jag frågar hur Lilla Fiket har mottagits av Rydebäckarna får jag ett stort leende som svar.
– Jag är både rörd och överraskad hur trevliga alla som bor här är, många har gett mig ett lycka till och är glada att jag driver fiket vidare. 


Stamkunden Lars är inne och tar en kopp kaffe flera gånger i veckan. Han är bara en av många stammisar som ofta förgyller någon av de femton stolar som finns i lokalen. 
– En gång ringde jag till och med hem till Lars när han inte varit inne på några dagar. Jag var ju rädd att något hade hänt, säger Johanna och ler mot Lars.

Lars slår ihop händerna och ger ett glatt utrop när han ser sin beställning är på väg från köket.
– Här kommer "pangekagan", det är de bästa jag smakat, säger han när en av tjejerna sätter ner en välfylld tallrik med pannkaka, glass och sylt framför honom. 
Vilken fika tycker då Johanna att man ska testa vid första besöket? 
– Det måste ju vara morotskakan, den är otroligt luftig med massa frosting! Vår snickerskaka är också väldigt populär.

 

Att ha Derome Fastighet som hyresvärd är något som Johanna uppskattar.
– Det har känts väldigt bra från fösta början och det märks att Derome vill att jag ska trivas här.
Under de två första veckorna satte Johanna sin egen prägel på lokalen.
– Vi stängde fiket i två veckor och gjorde en rejäl make over, det var två riktigt roliga och intensiva veckor då vi bland annat målade väggar och tak, gjorde en ny disk som vi klädde med vackra ribbor av trä. Jag har försökt att återanvända möbler och material, bordet till exempel säger Johanna och pekar på ett runt bord som står vid ett av fönstren i lokalen. Jag behöll bordsskivan men satte på nya ben så det skulle bli bekvämare att sitta vid. 

Uteserveringen är det som står näst på tur. Den cirka tjugo kvadrat­meter stora ute­serveringen ska fram så fort temperaturen är skönare.
– Sedan kommer fokus ligga på att fortsätta utveckla fiket, jag vill bland annat att det ska vara en självklarhet att springa in här och köpa en kaffe och baguette med till stranden. Kanske fånga de resenärer som ska med tåget? Det finns oändligt med möjligheter, det bara kliar i fingrarna att sätta igång med allt roligt, avslutar Johanna.