Förebygg stopp i avloppet
Hett vatten löser fett
En vanlig anledning till stopp i köksavloppet är att fett har stelnat i röret. För att undvika det, bör du torka ur stekpannan med papper innan den diskas och samla upp rester av marinader och dressing i en burk som du sedan slänger i hushållssoporna. Med jämna mellanrum är det bra att hälla i några liter kokande vatten i avloppet för att lösa upp fettet.
Plocka isär vattenlåset
Det absolut bästa sättet att rensa igentäppta rör är helt enkelt att plocka isär hela vattenlåset, eller golvbrunnen, och noggrant göra rent alla delar. Se bildserie hur du rengör vattenlåset.
Ställ en hink under vattenlåset innan du skruvar upp det.
Samla alla delar på en plats, så att inget kommer bort.
Diska detaljerna för hand med vanligt diskmedel.
Skruva fast delarna igen. Var noga med att gängorna hamnar rätt för att undvika att plasten spräcks. Se till att det är ordentligt fastskruvat igen efter rengöringen.
Om packningarna färgar av sig eller är spruckna ska de bytas ut. Var uppmärksam de efterkommande dagarna så att det inte läcker.
Var rädd om rören och miljön
Avstå från att använda frätande kemikalier som propplösare och kaustiksoda, då de skadar både rör, packningar och miljö. Dessutom kan det ge frätskador på hud och ögon. Glöm därför inte att tala om för fastighetsskötaren om du har använt frätande lösningar ifall du inte klarar att lösa problemet på egen hand.
Hemmagjorda propplösare
Du som av någon anledning inte kan skruva isär systemet kan i stället testa att blanda vinäger och bakpulver som du häller ner i handfatet för att sedan hälla på kokande vatten, se bildserie. Det kommer att fräsa, pysa, och bubbla, men du kan vara lugn, det är en naturlig och ofarlig reaktion! Vips har du rensat det hela med en metod som inte alls är lika giftig och farlig som kaustiksoda. Svårare än så behöver det inte vara.
Kyl & frys
Visste du att regelbunden rengöring och underhåll av kyl och frys inte bara håller nere elkostnaderna utan även är en förebyggande åtgärd för eventuella vattenskador? Blundar du också för de isiga väggarna i frysen, som gör det svårt att stänga dörren och torkar upp vattnet på golvet vid kylskåpets i hopp om att någon bara spillt något?
Rengöring av kyl och avrinningshål
Ett tilltäppt avrinningshål kan innebära vatten i botten av kylskåpet och i värsta fall även ner på golvet. Avrinningshålet sitter i bakväggen inuti kylskåpet och samlar upp den fukt och väta som bildas inuti kylskåpet. Genom hålet rinner sedan vattnet till en skål på baksidan av kylskåpet där det avdunstar. Se därför över avrinningshålet och avrinningsskålen på baksidan vid upptäckt av väta från kylen. Försök att rengöra ett par gånger per år, för att på så sätt förebygga eventuella vattenskador på golvet. När du ändå dragit fram kylen/frysen kan du också passa på att damma av baksidan så att ventilationen fungerar som den ska.
Frosta av din frys
Varje gång frysen öppnas kommer det in fuktig luft som i sin tur bildar isiga och frostiga lager inuti frysen. Efter ett tag är det så isigt att det knappt går att stänga och då är det minst sagt dags att frosta av. En frostig frys är inte bara svår att stänga, den drar också mycket mer ström och fungerar sämre vilket kan förstöra dina frysvaror. Frosta gärna av din frys i vinter när matvarorna kan stå utomhus under tiden. Alternativ kan man packa in matvarorna i tidningspapper, och vira in i ett tjockt täcke för att behålla kylan. Dessutom är det ett bra tillfälle att rensa ut matvaror som blivit bortglömda i lådan längst in.
Värme
När utetemperaturen slå om och det blir kyligare ute, får vi frågor från hyresgäster som rör värmen i lägenheten. Därför har vi gjort en sammanställning där du kan få svar på några av de vanligaste frågorna. Givetvis är du även fortsättningsvis välkommen att kontakta oss via telefon och mail.
Tips för ett bra inomhusklimat
Täck inte för elementet med möbler och gardiner, då det hindrar värmen att spridas i rummet. Termostaten på elementet känner av den värme som "stängts in" och slår av, trots att det inte är varmt i resten av rummet.
Dra ner rullgardin eller persienner på nätterna. De isolerar så att värmen behålls i rummet och inte kyls ner av den kalla fönsterrutan.
Det är viktigt att inte stänga ventilerna vid fönstren som tar in den friska luften. Luften som kommer in värms upp av elementen och cirkulerar sedan runt i lägenheten och sprider värmen.
Brandsäkerhet
Att förebygga bränder är oerhört viktigt för oss på Derome Fastighet. Därför arbetar vi aktivt med det systematiska brandskyddsarbetet, men vi behöver hjälp av dig som hyresgäst. Här följer några tips som är till stor hjälp för att undvika brand.
Brandvarnare
Brandvarnare ska finnas i alla Derome Fastighets lägenheter och om den saknas eller inte fungerar ska en felanmälan göras. Läs mer om brandvarnare.
Trapphus och källargångar
Trapphuset ska kunna användas som utrymningsväg vid t.ex. en brand och måste därför vara fri från onödiga hinder. En brand i trapphuset kan därför vara förödande och av den anledningen ska det hållas fritt från brännbart material så som t ex barnvagnar, dörrmattor, soppåsar, tidningar och kartonger. Detta gäller även för källargångar och t.ex. cyklar, mopeder och motorcyklar får inte parkeras där. Tänk också på att räddningstjänst ska kunna ta sig ända fram till lägenhetsdörrarna med bår.
Vind, källare och garage
För att minska risken för anlagda bränder, uppmanas du att alltid hålla dörrar till vind, källare och garage låsta.
Stäng in branden
Om det brinner i din lägenhet ska du ta dig ut och stänga ordentligt till lägenheten för att förhindra att branden sprider sig. Brinner det i trapphuset ska du stanna kvar inne i lägenheten och hålla dörren till trapphuset stängd. Larma 112. Gå inte ut i det rökfyllda trapphuset. Räddningstjänsten hjälper dig ut från lägenheten.
Minimera brandrisken
• Se till att tändstickor och tändare förvaras utom räckhåll för barn.
• Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt.
• Töm aldrig askkoppar i soppåsen om det fortfarande glöder.
• Gå aldrig och lägg dig under tiden något står på spisen för tillagning.
• Släck ljus och lampor (även bordslampor som ramlar ner i t.ex. en soffa kan orsaka brand, det har hänt att husdjur vält ner lampor) om bostaden lämnas.
• Om du har en armatur med lysrör eller lysrörslampa, som blinkar och inte vill tända sig, eller som har svagt glödande ljus, stäng då av strömbrytaren omgående. I annat fall blir sockeln på lamporna och ändarna på lysröret överhettade. Byt lampa/lysrör och glimtändare.